Blackjack – dess historia och grundläggande spelstrategi

Upprinnelsen till Blackjack är faktiskt fortfarande under debatt. Historiker är dock överens om att Blackjack troligen har sitt ursprung i de franska kasinon runt 1700. De franska korten kallades “Tjugoen”. Dessa kort kommer förmodligen från kortspelet ”Chemin de Fer”, som var populära på den tiden. Kortspelet spelades vid det franska kungliga hovet under kung Ludvig XV:s regeringstid. I den här artikeln berättar vi mer om Blackjacks ursprung samt grundläggande spelstrategi.

Blackjacks ursprung

Innan vi börjar gå in på spelet 21+3 blackjack grottar vi ned oss i historien först. Det finns faktiskt en teori om att Blackjack är en uppfinning av romarna. Teorin bygger på det faktum att romarna älskade att spela. Man tror att romarna spelade detta spel med träblock med olika nummer målade på dem, istället för papperskort. Förutom de olika versionerna av franska ”Tjugoen”, utökades populariteten för kortspelen genom franska kolonister till Nordamerika. Spelet spreds och blev populärt i Amerika under slutet av 1700-talet och början av 1800. Spelet kom att ses i New Orleans 1820 i de legaliserade spelhallarna. Under den här tiden var reglerna annorlunda än den nutida Blackjack vi nu känner till. Till exempel i den tidigare formen av Blackjack fick endast dealern dubbla.

Grundläggande regler

Innan vi går vidare, låt oss snabbt sammanfatta de grundläggande blackjack-reglerna. Det blir då lättare för dig att följa Blackjackstrategin. Du tar plats vid bordet och får två kort med framsidan uppåt. Dealern får också två kort, men ett är med framsidan nedåt. Din uppgift är att antingen få en summa närmare 21 än dealern utan att gå över (busting), eller att stå på en total och hoppas att dealern går ihopp eller får färre än du. Ess är värda 1 eller 11, 2 till 10 är nominellt värde, medan knektar, damer och kungar också är värda 10. Låter lätt, eller hur? Jo, det är det, verkligen. När det är din tur att agera kan du välja att stå eller ta ytterligare ett kort och ett till efter det om du vill. Om du tar slut under din tur, förlorar du och förlorar din insats. Om du däremot står, vänder dealern sedan upp sitt andra kort och spelar ut sin hand. Om du vinner får du din insats tillbaka med en utbetalning på 1:1.

Två strategier

Om dealerns uppkort är 10, 9 eller 8, anta att dennes totala summa är 20, 19 eller 18. I det här fallet måste du vara modig och ta ett kort till för att få din totala poäng till en bättre poäng. Att stå på 16 eller 17 kommer ofta att sluta i en förlust. Om dealerns uppkort istället är svagt, som en 3, 4, 5 eller 6, kan du anta att dealerns totala summa är 13, 14, 15 eller 16. Dealern kommer att behöva ta ett kort till, och det är sannolikt en 10:a eller ett av de andra högvärdiga korten, vilket kommer att få dem att förlora. Med detta i åtanke kan du stå på dina två kort på vilken summa som helst över 11.

Reklam | Min 18 – Spela ansvarsfullt | https://www.spelpaus.se/ | https://stodlinjen.se/